Organiseer jouw eigen bierproeverij!
Het organiseren van een bierproeverij in jouw horecazaak: een leuke activiteit die zorgt voor binding met (potentiële) gasten. Daarnaast kun jij je op deze manier positioneren als bierkenner in de omgeving, verhoog je de bezetting op minder drukke dagen én de bieren heb je vaak al in huis.
Met de volgende tips kan jij een succesvolle bierproeverij organiseren.
Tip 1: De voorbereiding
Voordat jij een proeverij gaat organiseren moet je natuurlijk eerst even kijken wat mogelijk is in jouw zaak. Aan hoeveel mensen kun jij een bierproeverij geven zonder dat het onoverzichtelijk wordt voor zowel jezelf als de gast? Hou het bij een beperkt aantal – ongeveer 20 a 30 gasten. Je wilt je gasten namelijk voldoende aandacht kunnen geven. Met goede service en gastvrijheid laat je een juiste indruk achter bij de gasten.
Laat gasten tijdig weten wanneer jij de bierproeverij organiseert en geef ze de mogelijkheid om hiervoor te reserveren. Creëer hierbij schaarste zodat mensen zich direct aanmelden, er zijn namelijk ook maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Tip 2: Het aantal bieren en de hoeveelheid
Bepaal van tevoren hoeveel bieren je de gasten laat proeven. Zes verschillende bieren is een mooi aantal voor een proeverij. Houd er rekening mee dat je ongeveer 15 minuten doet om 1 bier te proeven, identificeren en te bespreken. Bij een proeverij gaat het niet om de hoeveelheid bier die je drinkt, gebruik daarom dan ook proefglaasjes. Proef per bier ongeveer 10 cl, oftewel verdeel 1 flesje over 3 personen. De aroma’s van het bier komen het best tot hun recht wanneer je gebruik maakt van een tulpvormig glas.
Tip 3: De biersoort en de volgorde hiervan
Bieren proef je altijd van licht naar zwaar, je bouwt namelijk de intensiteit en het alcoholpercentage op. Begin dus altijd met het bier met de laagste smaakintensiteit. Als je namelijk begint met een zwaar hoppig bier is het lastig om daarna de nuances te proeven bij bijvoorbeeld een mild blond bier.
Nu je dit weet kun je gaan kiezen welke bieren er geproefd gaan worden. Je kunt ervoor kiezen om allemaal verschillende bieren te nemen zoals een witbier, blond, dubbel of tripel. Maar het is ook erg leuk om bijvoorbeeld allemaal verschillende IPA’s naast elkaar te zetten en het onderscheid hierin te ontdekken.
Tip 4: Bier proeven
Laat het proeven maar beginnen! Dit gebeurt in de volgende volgorde: kijk naar het bier, ruik aan het bier en ten slotte proef je het bier. Een uitgebreide uitleg hierover vind je in ons blog bier proeven doe je zo.
Overige praktische tips
Zorg voor voldoende water zodat mensen hun smaakpapillen kunnen spoelen. Daarnaast is het ook fijn om wat crackertjes of droog brood op tafel te zetten om de smaak te neutraliseren. Let op: zet niet te veel ander eten op tafel, hierdoor wordt het moeilijk om goed te blijven proeven. Tenzij je natuurlijk gaat voor een bier-spijs proeverij, dat is een ander verhaal.
Zorg ervoor dat de bieren op de juiste temperatuur geserveerd worden. De regel hiervoor is dat de temperatuur van het bier niet lager moet zijn dan het alcoholpercentage dat het bevat. Daarnaast geldt ook: hoe kouder iets is, hoe minder goed je proeft. Wanneer je gebruik maakt van kleine proefglaasjes kun je met je handpalm het bier al op een goede temperatuur brengen.
Hopelijk helpen deze tips je goed op weg naar het organiseren van een bierproeverij in jouw horecazaak. Mocht je naast het geven van de proeverij ook nog je gasten willen voorzien van persoonlijk bieradvies? Bekijk dan eens wat Scover voor horecaondernemers kan betekenen.