Welk bier serveer jij bij je gerechten?
Goed bieradvies speelt een steeds belangrijkere rol in de horeca. Al helemaal wanneer het gaat om bieradvies bij de gerechten die je serveert. Speciaal voor horecaondernemers lichten wij vijf gerechten uit met elk drie bijpassende bieren. Wedden dat deze combinaties bij je gasten in de smaak vallen?
Foodpairing
Door de overvloed aan speciaal bieren is het tegenwoordig erg lastig om het juiste bier te selecteren, bij het juiste gerecht op jouw kaart. Foodpairing, zoals dit ook wel wordt genoemd, zorgt ervoor dat het gerecht en het bier elkaar versterken. Hierbij wordt er rekening gehouden met de vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Een geslaagde foodpairing zorgt voor de balans tussen deze smaken. Dit kun je doen door de smaken van het gerecht terug te laten komen in het bier dat je uitzoekt.
Staan de onderstaande, of soortgelijke, gerechten bij jou op de menukaart? Dan is het zeker de moeite waard om je gasten eens te verrassen met een van deze bier-spijs combinaties!
Carpaccio
De traditionele carpaccio met Parmezaanse kaas, pijnboompitten en rucola. Bijna iedereen heeft hem wel op zijn menukaart staan maar wat voor bier kan je daar nu goed bij serveren? Bij dit niet al te heftige gerecht zijn de onderstaande lichte blonde bieren aan te raden.
Zinnebir | Brasserie De La Senne
Budels Goudblond | Budelse Brouwerij
Nog Eendje | Bird Brewery
Zalmfilet
Vis moet zwemmen, nu kennen we dit gezegde natuurlijk bij de combinatie van wijn met vis. Maar ook bieren kunnen verrassend goed smaken bij vis. Bij een stukje gegrilde zalmfilet, of deze nu wel of niet gemarineerd is, zal de keuze vallen op blonde bieren waarbij er een balans is tussen rijke zoetheid en milde bitterheid.
Noordt | Tripel
Gebrouwen door Vrouwen | Tricky Tripel
Oedipus | Thai Thai
Kipsaté
In de ene hand een stokje, in de andere hand een glas bier. Een ietwat pittige saté is goed te combineren met frisse en doordrinkbare bieren. Bieren waarvan aroma's als citrusvruchten, rijp tropisch fruit en gemaaid gras vrijkomen zijn een perfecte match. De smaak van het bier zorgt ervoor dat de smaak van je kipsaté omhoog wordt gehaald.
Two Chefs | Tropical Ralphie
Weihenstephaner | Hefeweissbier
Hoop | Summer Session IPA
Tournedos
Dit mals gebakken stukje biefstuk is op de meeste kaarten niet te ontbreken. Veel gasten zullen bij dit gerecht voor een standaard rode wijn kiezen maar wist je dat er ook typische biefstukbieren bestaan? Donkere bieren met een robuust karakter, ook wel te omschrijven als warm en vol, accentueren een dit vleesgerecht perfect.
Afflingem | Dubbel
LeFort | Classic
Chimay | Rood
Salade geitenkaas
Een relatief licht gerecht waarbij de kaas een vettig, filmend gevoel achterlaat in de mond. Door het koolzuur in het bier zal het vettige laagje weggespoeld worden, waardoor je smaakpapillen steeds weer klaar zijn voor de volgende hap. Denk bij dit gerecht aan wit-en Weizen bieren: zacht, fris en romig. Het zijn ultieme dorstlessers waarbij bitter de grote afwezige is.
Erdinger | Hefeweissbier
Schneider | Weisse
Mongozo | Buckwheat White
Bieradvies over jouw assortiment
Iedereen heeft andere smaakvoorkeuren, wil je bieradvies aan je gasten kunnen geven op basis van hun persoonlijke smaakvoorkeur? Dan kan Scover helpen met een digitale bierkaart voor jou en persoonlijk bieradvies voor je gasten. Allemaal gebaseerd op bieren uit jouw assortiment.