Foodpairing: 7 tips bij bier en spijs

Foodpairing met bier, we zien, horen en proeven het steeds vaker. Van kroegen tot aan sterrenzaken, en tegenwoordig ook gewoon aan de keukentafel. Maar hoe combineer nu de juiste smaken met een bepaalde bierstijl? Scover deelt 7 tips bij bier en spijs.

Foodpairing: 7 tips bij bier en spijs

Tips bij bier en spijs

  1. Pas de intensiteit van een gerecht aan op het bier. Bier kun je niet makkelijk aanpassen (al hebben serveertemperatuur en glaswerk wel invloed op de smaakbeleving), gerechten wel.

  2. Denk in keuzes. Als je bij elk gerecht een passend bier wil suggereren en daarbij puur uitgaat van de allerbeste smaakcombinatie, staan overal triples en IPA’s bij. Door ook eens minder voor de hand liggende pairings te suggereren, biedt je gasten of klanten die niet van de stevige triples of bittere IPA’s houden ook een keuze.

  3. Drink of serveer bij vette gerechten een bier met veel koolzuur. Dit spoelt de mond goed schoon voor het volgende gerecht.

  4. Zoek en maak smaakbruggetjes. Als in een bier bepaalde kruiden, specerijen of vruchten zijn gebruikt, gebruik deze dan ook in het bijpassende gerecht.

  5. Schenk bier niet te koud. De functie is anders dan op een zomerse dag op het terras: dan is een verfrissend koud biertje lekker. Maar lage temperaturen zwakken de smaken enigszins af. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de serveertemperatuur mag zijn.

  6. Een heel flesje per gang is wat veel Suggestie: 15 cl bij een voorgerecht, 20 cl bij een hoofdgerecht en 15 cl bij een dessert.

  7. Doe inspiratie op en volg de Foodpairing.Scover Instagram. Hier worden gerechten en recepten van onder andere de Allerhande en Jumbo gepakt. Biersommerlier Rick Kempen bedenkt bij elk gerecht bijpassende bieren.

Het Instagram account van Foodpairing.Scover

Het Instagram account van Foodpairing.Scover

Proost!

Vorige
Vorige

Jumbo start pilot met Scover bieradvies app om de klant wegwijs te maken in het bierschap

Volgende
Volgende

Valt er over smaak te twisten? Een interview met smaakprofessor Peter Klosse