Speciaalbieren drinken bij het kerstdiner
Weet jij nog niet welk bier je gaat drinken bij het kerstdiner? Verras je gasten dit jaar met bieren die uitstekend bij het eten passen! In dit artikel is te lezen welke speciaalbieren gekozen kunnen worden voor elk onderdeel van het kerstdiner; voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht!
Kerstdiner recepten
Weet jij nog niet wat je op tafel wilt gaan serveren, dan is handig om nu alvast inspiratie op te doen! Op de website van Albert Heijn kan je al rondzoeken tussen verschillende recepten voor kerst. Klik hier om de recepten te bekijken.
Bieren bij het voorgerecht
Over het algemeen zijn voorgerechten lichte maaltijden met ook een lichte smaakintensiteit. Denk aan gerechten zoals: soep, salade of carpaccio. Bij deze lichte maaltijden past een lichte bier dan ook het best. Het gerecht te combineren met de volgende bieren laat de smaak van het eten nóg beter naar voren komen. Wij hebben gekozen voor de onderstaande bieren:
· Grimbergen – Blanche
· Het nest – Pokerface
· Vedett – Extra White
Bieren bij het hoofdgerecht
Vis of vlees
Witvis of wit vlees, zoals kalkoen, kip of kabeljauw gaan erg goed samen met frisse, lichte bieren. Een Witbier, Blond of Weizen gaan hier echt goed bij. Hieronder staan twee bieren die wij zeker zouden aanraden!
· Brouwdok – Wad Weizen
· Hoegaarden Wit
Stevige vleesgerechten
Bij de wat stevigere of sterk gekruide gerechten gaan ook meer krachtige of stevige bieren beter bij. Stevige bieren zoals een Dubbel, Porter of een Bockbier gaan hier het beste bij. Hieronder staan twee bieren die zeker meegenomen kunnen worden voor het kerstdiner.
· Maredsous – Brune
· Texels Dubbel
Bieren bij het nagerecht
Er bestaan verschillende soorten nagerechten. Denk aan chocolade desserts, taart etc. Deze bevatten allemaal verschillende smaken/smaakintensiteiten. Let daarom dus extra goed bij het combineren van een bier bij het nagerecht.
Bij lichte en/of fruitige desserts kan je gaan voor een fruitbier, Zwaar Blond of een Tripel. De volgende bieren zou je uit kunnen proberen:
· Othmar – Tripel
· Van Moll – Triple Trouble
· Delirium - Tremens
Bij de wat stevigere desserts met chocola passen de meer donkere bieren beter bij. Denk aan: Porter, Barley Wine of Quadrupel. De volgende zou je eens moeten overwegen:
· Jopen – Ongelovige Thomas
· Kees Export Porter 1750
· De Prael - Barleywine